Advies

Frisse klantvraag op een Schevenings strand ?

Kun je met een éénvoudige samenwerkingsopdracht patronen ontdekken in samenwerking, communicatie en besluitvorming en de effectiviteit verhogen?

Een directieteam uit de omgeving van Gouda meende van wel en kwam niet bedrogen uit. Op het strand van Scheveningen maakten de directeuren in groepen zandsculpturen. Wij van Melior Advies, fungeerden als spiegel en reflector. Een bijzondere en niet alledaagse opdracht; teruggeven van wat je ziet gebeuren en in een open gesprek met elkaar ontdekken of er wat te leren valt van en met elkaar:

  • Op basis waarvan komt de samenstelling van subgroepen tot stand?
  • Wat wordt er gedaan met de aanwijzingen van de instructeur?
  • Gaan we voor het proces of het resultaat?
  • Maken we gebruik van elkaar of is het ieder voor zich?
  • Wie beslist en op welke wijze?

Dit directieteam werd zich bewust van de eigen manier van doen en samenwerken, met herkenbare parallellen aan de dagelijkse praktijk. Dat was niet zwaar of ingewikkeld maar verhelderend en ontspannen. Het vraagt wel het lef om in de spiegel te kijken en het met elkaar in de onderstroom te duiken. Op dit Scheveningse strand hadden wij Deep Democracy ‘in de achterzak’.  

Deep Democracy geeft je een tool in handen om aandacht en ruimte te geven aan de onderstroom in groepen. In de onderstroom, vol emoties, waarden en overtuigingen, zit immers de werkelijke potentie van een groep. Niet geadresseerd kan deze zorgen voor onveiligheid, blokkades, ruzie en sabotage van veranderingen, besluiten en efficiënte samenwerking. Wel geadresseerd verdiept deze de onderlinge relaties en verhoogt het de effectiviteit en inhoudelijke kwaliteit van de besluiten en samenwerking.

Praatplaat Integrale Onderwijskwaliteit

Icoon lees_verder