Integrale onderwijskwaliteit

Melior adviseur in beeld: Henk van der Woude

Kwaliteit is waar ik voor ga. Hoe zorgen we met elkaar voor goed onderwijs voor de toekomstige generatie? En wat doen we als de kwaliteit niet is wat je er van verwacht?

Een school is een levend systeem. Er zijn veel factoren die zorgen voor kwaliteit, of de kwaliteit juist in de weg staan. Scholen komen naar me toe met ingewikkelde vragen. Hoe houden we de kwaliteit op peil? Hoe kan het dat, ondanks dat we samen zo hard werken, de kwaliteit toch tegenvalt? Ik hou van deze puzzels. Samen zoeken hoe het beter kan. En als het nodig is help ik graag mee om de kwaliteit op peil te brengen.

Dat vraagt vakmanschap en overzicht. Van mijn opdrachtgevers hoor ik vaak terug dat ik analytisch ben, duidelijk aan kan wijzen waar het beter kan en hier helder over communiceer. De praktijk is weerbarstig, dat weet ik uit ervaring. Het is belangrijk om vol te houden. Niet opgeven, maar blijven zoeken naar hoe het beter kan. Daarin ben ik flexibel, maar doelgericht. Drie keer linksaf is ook rechts. En ik schuw niet om de vinger op de zere plek te leggen, als dat nodig is. Daarbij vind ik het belangrijk om de zorgvuldige en respectvolle toon te treffen.

Het draait om het resultaat: goed onderwijs voor onze kinderen. Daar ga ik voor! 

Opdrachten en dienstverlening

Een greep uit de opdrachten die ik heb uitgevoerd:

 • Analyse en begeleiding van (zeer) zwakke scholen, risicoscholen, vliegende brigade, uitvoeren van verbeteropdrachten.
 • Ontwikkeling van Rijnlandse audits, opleiding van auditoren om deze Rijnlandse audits uit te voeren.
 • Data-analyse van opbrengsten, opbrengstgerichte gesprekken met bestuurder en directeuren.
 • Beleidsmedewerker onderwijskwaliteit (ad interim), ontwikkeling en uitvoeren van kwaliteitsbeleid.

En deze materialen heb ik, samen met anderen, ontwikkeld:

 • Spel ‘Melior Regie op Onderwijskwaliteit’: rennend, timmerend, fotograferend en gooiend  kennismaken met het kwaliteitszorgmodel van de PO-raad… #gamification J (samenwerking met Karin Hoekstra van H@lo)
 • 2 tools voor data-analyse:
  • Leerrendementenoverzicht Cito-LVS
  • Referentieniveaus voorspellen op basis van Cito-LVS (samenwerking met Melior interim-IB-ers)
 • Formative assessment: het succes uit het Verre Oosten vertaald naar het Nederlandse onderwijs. Een training van 5 dagdelen + implementatieprogramma 

En verder…

Als voorzitter van de bewonersvereniging zoek ik naar manieren om buren met elkaar te verbinden. We wonen in een Rotterdamse volksbuurt, die divers is samengesteld. Ik vind het belangrijk om buren te kennen en elkaar te begrijpen. We organiseren buurtmaaltijden, concerten en andere activiteiten. Samen zijn en met elkaar eten verbindt!

Goed onderwijs voor onze kinderen. Daar ga ik voor!


Informeer naar de mogelijkheden.
Contactpersoon: Henk van der Woude
hvanderwoude@melioradvies.nl

Leerrendement-overzicht

Icoon lees_verder