Integrale onderwijskwaliteit

Keuzehulp leerlingvolg-systeem of eindtoets

Iedere school brengt de leervorderingen van de leerlingen in beeld: met een leerlingvolgsysteem en met een eindtoets. Naast informatie op leerlingniveau leveren deze toetsen ook inzicht in (een aspect van) de onderwijskwaliteit op groeps- en schoolniveau.

De keuze is reuze

De markt voor leerlingvolgsystemen is sterk in verandering. Er is nog nooit zo veel te kiezen geweest! Marktleider Cito brengt volgend jaar de nieuwe 4.0 versie uit. Onlangs zijn Dia-LVS en IEP-LVS op de markt gekomen. Tenslotte wordt het Boom-LVS gedigitaliseerd.

Papier of digitaal? Vrolijk of sober? De keuze is reuze! Open of meerkeuze? Adaptief of niet? Welke vakgebieden wil je wel of niet toetsen? En welke eisen stelt de populatie van de school aan de manier van toetsen? Naast leervorderingen bieden de verschillende LVS-sen ook instrumenten om bijvoorbeeld de sociaal-emotionele ontwikkeling, leerhouding of leerstijl in kaart te brengen.

Eindtoets

Al jaren kun je kiezen voor een passende eindtoets: de Centrale Eindtoets, Route8, IEP, AMN of Dia-eindtoets. Het is nu dus ook mogelijk om je LVS en eindtoets door dezelfde toetsserie te laten afnemen. Je kunt daardoor beter waarnemen of de uitkomsten van LVS en eindtoets een zelfde beeld laten zien. Òf juist kiezen voor een andere toetsaanbieder als ‘second opinion’.

Onafhankelijk advies

Een toets specialist van Melior Advies kan je helpen bij deze keuzes. Wij zijn onafhankelijk en hebben geen financiële band met een van de toets aanbieders. Dit garandeert dat we je zonder vooroordeel kunnen adviseren. Wij hebben de overeenkomsten, verschillen en kosten overzichtelijk voor je op een rij gezet. Zowel voor de leerlingvolgsystemen als voor de eindtoetsen. Tegelijk kunnen we ook bespreken wat jij belangrijk vindt aan een leerlingvolgsysteem en welk pakket daar het beste bij past.

Meer info? Neem contact op met Tanja Vergeer: tvergeer@melioradvies.nl of Henk van der Woude: hvanderwoude@melioradvies.nl

Dashboard Leerresultaten

Icoon lees_verder